En tur langs Kielerkanalen – den 98 km lange, 11 meter dybe og 110 meter brede Nord Ostsee Kanal (NOK)

En indskydelse og hurtig beslutning søndag eftermiddag hen mod slutningen af sommerferien var en realitet mandag morgen.

Vi har ofte talt om at kigge nærmere på Kielerkanalen der forbinder Østersøen i øst med Nordsøen i vest tæt via skibsslusen i Brunsbüttel ved Elbens udmunding. Kanalen sparer skibsfarten en omvej rundt om Danmark på ca. 500 km. Men nu var beslutningen taget og så var det i gang med at pakke og gøre motorcyklerne klar til i morgen tidlig.

Rutens første dag går til Rendsburg i tyskland, men først skal Lillebælt forceres via Alsfærgen som forbinder Fyn og Sønderjylland i henholdsvis Bøjden og Fynshav.

Pga af Corona var det begrænset med ledige hotelværelser med så kort varsel. Derfor fik vi desværre ikke et værelse på vores førstevalg, men alternativet i Rendsburg viste sig at være perfekt. Beliggenhed helt ud til kanalen hvor skibstrafikken passere på første række. Men det var på et hængende hår – vi fik det sidste ledige værelse.

Gaaaab!..

Vækkuret ringede kl. 05.00. Ud af sengen og ud i garagen for at trille motorcyklerne, som blev pakket aften før, ud i indkørslen. På med GPS’erne hvor dagens rute er lagt ind. Ikke at vi følger ruterne slavisk, men det er ofte rart at have nogle fixpunkter med sig på tur. Om vi vælger at bruge dem eller ej er ikke så vigtigt – de fleste eventyr finder vi når man får en pludselig indskydelse og drejer fra…

Vi har 45 min. kørsel til færgelejet i Bøjden hvor vi vil køre ombord på morgenfærgen kl. 07.00 til Fynshav på Als i Sønderjylland. Vi ankommer i den smukkeste morgensol og for en gangs skyld er vi foran tidplanen. Så der er tid til at gå rundt og nyde scenariet omkring færgelejet.

Svært ikke at nyde ro’en og den smukke solopgang. Kvæget græsser på engen, fiskerne sætter jollen i vandet. Kystfuglene er godt i gang med den store morgenbuffét i vandkanten mens svalerne yndefulgt fanger insekter i luften.

Apropos morgenmad. Så gik vi denne gang all-in på Alsfærgens kaffe og morgenkomplet mit alles… Det kunne smage “værre”, men man skal ikke ødelægge en god tradition.

I cafeteriet sætter os uden for pendlerområdet denne mandag morgen. Ingen grund til at “provokere” andre der måske lige var hoppet på hamsterhjulet igen efter endt sommerferie.

Vi kører fra borde præcis kl. 07.55. Alsfærgen sejler også denne morgen præcist som et schweizer-ur. Alt er rutine som det plejer. Vi kører fra borde og følger motortrafikvejen og landevejen blandt morgentrafikken til grænseovergange i Kruså. Der holder kun tre biler i kø ind til Danmark, mens vi stille og rolig ruller over den ubevogtede grænse ind i Tyskland.

Schloss Glücksburg

Vores første stop i Tyskland er slottet i byen Glücksburg, øst for Flensburg. Et slot som rummer et museum om bl.a. den nuværende danske gren af kongefamilien hvor Dronning Margrethe II’s slægt nedstammer fra.

Et kort men godt gensyn med Glückburg Slot hvorfra den danske kongefamilie har afsat sine spor – Et besøg værd …

Vi er ved slottets p-plads ved 9.00 tiden og temperaturen nærmer sig allerede 24*C. Vi drikker medbragt vand fra køletasken og benytter pausen til et par fotos mens vi mindes om dengang vi tilbragte en uge i vores sommerferie på Den danske Skole i Glücksburg, hvor Henrik var en af underviserne på den årlige familiehøjskole. En rigtig hyggelig uge hvor vi blev introduceret for petanque på et højere niveau end vi var vant til samt et mindeværdigt besøg på Flensborg Bryggeri – som forøvrigt er et af de sidste selvstændige privatbryggerier der er tilbage, som ikke er blevet opkøbt af et af de store bryggerier. En tendens vi også ser herhjemme i Danmark.

Klein Waabs

Fra Glücksburg Slot gik ruten langs den østlige landevej til Klein Waabs hvor vi ved et tilfælde fik øje på et hjemmelavet skilt der viste vej til en strandbar for enden af en grusvej – Og her fandt vi også den hyggeligste badestrand.

Wittensee

I landsbyen Groß Wittensee parkerede vi motorcyklerne foran det trestjernede, Hotel Wittensee Schützenhof, for at nyde en “tung” tysk frokost i selskab med en alkoholfri øl. Selv om interøret ikke skuffede og oste af det ældre tysk håndværk som vi elsker det, vælger vi at sidde udenfor, under en solparasol og den bagende sol. Skønt.

Store Vittensø eller Groß Wittensee er en landsby og kommune beliggende under Rendsborg-Egernførde Kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger 8 kilometer sydvest for Egernførde og 14 kilometer nordøst for Rendsborg ved Vittensøen i Hyttenbjergerne.

Rendsburg

Rendsborg ligger ved Kielerkanalen, verdens mest befærdede kunstige vandvej midt i Slesvig-Holsten.

Byens beliggenhed direkte ved den tyske Fährstrasse, turistruten som mellem Kiel og Bremervörde forbinder ca. 50 broer, sluser, dæmninger og færger med hinanden gør byen til et ‘must-see’ på enhver ‘bucket-list’.

Det er også her man finder den gamle hærvej. Rendsburg har været dansk garnisonsby. Det middelalderlige Rendsborg var anlagt på en Ø i Ejderen. I dag har Rendsburg ca. 36.000 indbyggere.

Rendsburg har været en dansk garnisonsby. I middelalderen blev Rendsborg anlagt på en Ø i bifloden Ejderen. I dag har Rendsburg ca. 36.000 indbyggere.

Kanal Meisterei

Hotellet viste sig at være “biker” venligt hotel. Receptionen ligger, i forhold til værelserne, i bunden af en nedkørsel. Ejerne (som selv kørte Harley Davidson) foreslog at vi flyttede vores motorcykler fra den synlige P-plads oppe ved vejen ned og parkerede foran receptionen så de var ude af syne og ikke kunne ses udefra. God service.

Værelserne var rene og pæne. Alle værelserne har mere eller mindre udsigt til kanalen. Vi kunne måske godt have ønsket os et køleskab til afkøling af vand m.m. i sommervarmen, nu vi var på motorcykle og dermed skulle iføre os ‘svededragterne’, rygskjold, støvler, handsker og hjelm inden mødet med plus 30*C.

Klods op ad hotellet ligger en Autocamper Park. Også der er der styr på det. Autocamperne holder med milimeterpræsition pænt side om side i rækker fordelt på tre niveauer så alle har udsigt til kanalen fra første række.

Personalet var søde og effektive. De rendte i pendulfart med kølige fadøl og forfriskninger til gæster på udendørsterrassen som havde en sandstrand i sit centrum med hyggelige strandsofaer. Maden er det gode klassiske tyske køkken og morgenmaden er virkelig god.

Et rigtig hyggeligt sted hvor det skinner igennem at personalet og ejerne, et yngre par omkrig de fyrre, har et godt forhold til hinanden, hvilket er med til at skabe en god atmosfære.

Kanal Meisterei i Rendsburg – En perle ud til Kielerkanalen

Efter et godt morgenbord på terrassen med udsigt lige ud til Kielerkanalen var det nu tide til at køre vestpå mod Brunsbüttel. Den første del af turen kunne vi se at vi kunne følge selve kanalen langs asfaltvejen, men desværre ikke så langt som vi havde håbet.

Fra Rendsburg til Brunsbüttel krydsede vi Kielerkanalen over og tilbage igen så ofte vi kunne. Broer eller færger, uanset hvilke fik vi nogle rigtog gode og tilfældige ruter gennem skove og majsmarker etc.

Desværre kan den sidste del af turen langs kanalen fra vest fra Rendsburg kun følges langs kanalen på cykelsti. Så hvis man vil se kanalen må enten krydse den med færge eller bro. Men det er ikke så ringe enddag.

En af mange gratis færgeoverfarter på Kielerkanalen.

NOK Schleuse Brunsbüttel

Brunsbüttel er en industri- og havneby beliggende ved Elbens munding 70 km nordvest for Hamburg i Slesvig-Holsten. Byen har ca. 14.000 indbyggere.

Byen er en vigtig havneby, idet den forbinder skibsfarten mellem Nordsøen og Kielerkanalen via store sluseanlæg.

Meget af byens erhvervsliv er derfor koncentreret omkring havnen, men byen har også fremstillingsvirksomheder indenfor kemi samt stål- og letmetal.

Siden 1977 har byen også haft et atomkraftværk som ejes af den svenske koncern Vattenfall. Vattenfall ejes 100 % af den svenske stat og er Europas femtestørste energiselskab. Så om man er tilhænger eller ej af atomkraft, så ligger der ikke desto mindre et a-kraftværk tæt på den danske grænse.

Byen er en historisk vigtig havneby, idet den forbinder skibsfarten mellem Nordsøen og Kielerkanalen via store skibssluseanlæg.

Eidersperrwerk

Ejderdæmningen ligger ved mundingen af floden Ejderen ud til Nordsøen ikke langt fra købstaden Tønning i det sydvestlige Sydslesvig.

Dæmningens funktion er beskyttelse mod stormflod og regulering af vandstanden i selve Ejderen. Før færdiggørelsen af dæmningen i 1973 påvirkede tidevandet vandstanden helt til Rendsborg.

Efter stormfloden i 1962 blev det besluttet at opfører Eiderdæmningen til regulering af vandstanden i floden Eider. Dæmningen stod færdig den 20. marts 1973, efter fem års byggeri.

Udover de fem sluseporte a 40m er der i den nordlige ende en 75 meter lang og 14 meter bred skibsfartssluse med en klapbro.

Mellem portene fører en tosporet vej, der forbinder den Nordfrisiske halvø Ejdersted (I Nordfrisland findes både et frisisk og dansk mindretal) med den sydpå liggende Ditmarsken.

En del af den tosporede vej er integreret i den 236 meter lange biltunnel som er anlagt inde i selve dæmningen. Hele dæmningen hviler på et fundament af 600 pæle af stål og beton, der blev piloteret mere end 20 meter ned i undergrunden.

Æ Græns

Vi drejede fra mod Süderlügum (Sønder Løgum), en af de mindre trafikerede grænseovergange og benyttede samtidig lejligheden til lige at få friske forsyninger med hjem fra Calle, en af mange grænsebutikker i området.

Man kan ikke passere grænsen uden lige at stikke hovedet ind i en af de mange grænsebutikker og handle lidt. Denne gang var det Calle i Süderlügum som måtte ligge butik til …

Så det hjemad lillemor …

Den sidste strækning hjem forløb i det skønneste solskin op gennem Sønderjylland med en lille pause ved Gram Slot. Derfra videre i nordlig retning langs de mindre landeveje mod Langeskov hvor vi hoppede på motorvejen resten af vejen hjemover mod Fyn.

Vi kunne sagtens have taget en overnatning mere og komme lidt mere rundt. En tur langs Kielerkanalen helt fra indmundinge i øst til Elben i vest vil passe fint med en weekendtur fra fredag til søndag. Det gør vi næste gang …

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »